Onderwijs

Mijn passie is het begrijpen van onderliggende neurobiologie in de ontwikkeling van onze hechtingsrelaties en hoe we emotionele problemen die in die ontwikkeling ontstaan kunnen behandelen.

Onderwijs gaat nooit alleen over het begrijpen van de ontwikkeling van hechtingsrelaties van onze cliënten maar ook over het begrijpen van onszelf in de ontwikkeling van onze hechtingsrelaties. Als je zelf voelt hoe sterk emoties zijn in hechtingsrelaties begrijp je beter hoe en waar je je interventies op moet afstemmen. Samen met Dorris van Wensen die dezelfde passie deelt heb ik twee cursussen ontwikkeld:

Systeem en hechting: gehechtheidsrelaties in gezinnen

Via King nascholing geef ik 2 à 3 keer per jaar samen met Dorris van Wensen de cursus hechtingsrelaties in gezinnen: analyse en behandeling voor hulpverleners.

Cursisten zijn enthousiast over de cursus hechtingsrelaties in gezinnen. Door de cursus begrijp je hoe hechting tussen gezinsleden bepalend is in hoe negatieve interactiepatronen ontstaan, hoe onze fysiologie op hechtingsbehoeften reageert door middel van emoties en hoe die vervolgens ons gedrag sturen.

De cursus leert je dat hechting een ontwikkeling is door het leven heen en dat op ieder moment in die ontwikkeling geholpen kan worden om hechingsrelaties veiliger te maken en hoe je dat doet. In de cursus voel je dat hechting niet alleen iets is waar clienten mee te maken hebben maar wij allemaal.

We geven de cursus ook incompany aan wijkteams door het hele land.

Complexe Scheiding: Operatie Gebroken Harten

Voor het OKT Amsterdam hebben we twee studiedagen ontwikkeld over hoe je complexe scheiding kan begrijpen gezien door de bril van de ontwikkeling van hechtingsrelaties. Door je bewust te worden van de emotionele reacties bij separatie in hechtingsrelaties worden de emotionele reacties bij echtscheiding veel begrijpelijker en voel je je als hulpverlener minder overspoeld.

Met deze training weet je beter hoe je gesprekken kan en wil voeren, in welke setting, wat er belangrijk is in het samenwerken met andere hulpverleners en in welke richting je het scheidingsproces begeleidt. Hiervoor hebben we verschillende interventies in elkaar gevlochten die een gezin kunnen helpen hun gezin te herdefiniëren en de emotionele chaos stap voor stap te organiseren naar veilige hechtingsrelaties in een nieuwe samenstelling.